Ensimmäinen joulu –musiikkinäytelmällä joulu näkyväksi
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Ensimmäinen joulu –musiikkinäytelmällä joulu näkyväksi

29.11.2017

Teksti: Anu Kiviranta

Kuva: EJ Seppänen

Valmistellaanko seurakunnan joulu yhdessä? Totta kai!

Innostus oli melkoinen, kun Alavan seurakuntalaiset ja työntekijät päättivät syyskuussa 2017 ryhtyä yhteiseen projektiin. Syntyi Ensimmäinen joulu –musiikkinäytelmä, joka tuo joulun sanoman näkyväksi laulun, tanssin ja kuvaelman myötä. 

Jouluhartaus on koonnut yhteen monipuolisesti lahjakkaan seurakuntalaisten joukon. Osa on valinnut näyttelemisen, tanssimisen ja laulamisen. Puvustusryhmäläisten ompelukoneet ovat surranneet koko syksyn ja lavastajat ovat pohtineet, kuinka Betlehemin miljöö saadaan parhaiten rakennettua Alavan kirkkosaliin. 

Makuja ja tuoksujakaan ei ole unohdettu. Emännät ovat kahlanneet läpi parhaat joulureseptinsä, sillä toisinaan esitysten yhteydessä pidetään joulumyyjäiset. Kirkon pihalle rakennetaan myös joulubasaari, joissa käsityöpiiriläisten taidonnäytteitä voi ostaa joulumuistamisiksi. Yhteensä Ensimmäistä joulua valmistelee noin 40 lapsen, nuoren ja aikuisen joukko.

Tietäjän kutsu

Yhtä tietäjistä näyttelee pian 10-vuotias pitkän linjan teatteriharrastaja Jaakko-Juhani Kuokkanen. Jaakko-Juhani kutsuu ihmisiä Ensimmäisen joulun pariin. ”Tästä tulee tosi hyvä! Puvut ovat hienoja ja näytteleminen on mahtavaa. Olin etsinyt itselleni uutta teatteriprojektia syksyksi ja tämä näytelmä on just mun juttu. ” 

Mariaa näyttelevä kanttoriopiskelija Alina Berg pitää kuvaelman vahvuutena sen monipuolisuutta. ”Tekijöinä on lahjakasta porukkaa, musiikki on korkeatasoista ja täällä on hyvä yhdessä tekemisen meininki. Lähdin mielelläni mukaan!” 

Musiikista vastaavat Alavan seurakunnan kanttorit Ossi Jauhiainen ja Leila Savolainen sekä Alavan kuorot.

Näytelmän tuottajana toimii Alavan seurakunnan kappalainen Pirjo Kuula. Hänen mukaansa Ensimmäinen joulu tarjoaa mahdollisuuden uuden kokemiseen. 

”Monia meistä kiinnostaa esiintyminen vaikkapa laulaen tai näytellen. Sopivia paikkoja sellaiselle on kuitenkin harvassa. Tämä musiikkinäytelmä antaa tilan haastaa itseään ja kokea jotain uutta. Yhdessä tekemisessä on voimaa! Suurin merkitys on kuitenkin sillä, että näytelmä tuo joulun sanoman eläväksi. Kristus syntyy arjen keskelle, meitä kaikkia varten”, Pirjo Kuula sanoo.

Ihmisten kokoontuminen pyhän eteen onkin seurakunnan perusmerkitys. ”Missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään” Jeesus sanoo Matteuksen evankeliumissa.

 


Kaikille avoimet Ensimmäisen joulun  esitykset:

  • ti 12.12. klo 13.00 Joulubasaari
  • pe 15.12. klo 18.00 Joulubasaari
  • su 17.12. klo 16.00 Joulumyyjäiset

Adventinaikana Ensimmäisestä joulusta on omat näytöksensä myös Alavan seurakunnan alueen päiväkodeille ja kouluille.