Jumalan armo on ilmaista, muttei halpaa

29.11.2017

Teksti: Kari Tanskanen

Kuva: Tuija Hyttinen

Koulutuksen arvostus on yksi reformaation kestävimmistä vaikutuksista, sanoi piispa Jolkkonen merkkivuoden pääjuhlassa Kuopiossa.

Tiistaina 31.10.2017  tuli kuluneeksi päivälleen 500 vuotta siitä, kun nuori augustinolaismunkki Martti Luther julkaisi 95 aneteesiään. Käynnistyi reformaatio. Mikä on teesien merkitys tänä päivänä?

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen totesi merkkivuoden hiippakunnallisessa pääjuhlassa tasan 500 vuotta teesien julkaisemisen jälkeen, että aneteeseistä nousee tänä päivänä esille erityisesti kaksi asiaa:

”Ensiksi Jumalan armo on ilmaista, siksi sinun ei tarvitse sitä ostaa, myydä eikä ansaita. Tämä antaa elämällemme turvan, ilon ja vapauden.”

”Toiseksi vaikka Jumalan armo on ilmaista, se ei silti ole halpaa. Se ei anna lupaa porsastella eikä alibia antautua itsekkyyden valtaan. Se on elämää uudistava voima, joka jatkuvasti kutsuu meitä uudistumaan, korjaamaan elämää ja kasvamaan hyveissä. Se kutsuu myös ’kasvamaan pieneksi’, siis nöyrtymään ja tunnustamaan omat puutteet ja viat”, sanoi Jolkkonen.

Reformaation yksi kestävimmistä yhteiskunnallisista vaikutuksista on koulutuksen arvostus.

”Luther vaati perustamaan kouluja tytöille ja pojille ja kehittämään opettajankoulutusta. Peruskoulun alkuidea on helppo löytää hänen kirjoituksistaan.”

Köyhät kaikkien vastuulla

”Toinen kestävä korostus on oppi, jonka mukaan köyhien asiaa ei voi jättää vain rikkaiden hyväntahtoisuuden varaan, vaan se kuuluu koko yhteiskunnan vastuulle. Reformaation aikana haluttiin kerjäämisestä eroon perustamalla yhteisistä varoista erityisiä köyhien kassoja. Ne olivat konkreettisia esineitä ja niiden idea oli sama kuin nykyisen KELA:n”, totesi Jolkkonen.

Reformaation hiippakunnallisessa pääjuhlassa Kuopiossa puhuivat myös ministeri, kansanedustaja Seppo Kääriäinen koulutuksen merkityksestä sekä Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen sosiaalihuollon kehityksestä.

Tilaisuudessa piispa Jolkkonen ojensi Alavan seurakunnan kanttorille Ossi Uolevi Jauhiaiselle avoimen kirjeen, jolla hänelle annetaan arvonimi director cantus. Tilaisuudessa muistettiin myös neljää uutta rovastin arvonimen saanutta: Oiva Malinen (Keiteleen srk), Jaana Marjanen (Puijo), Martti Sallinen (Iisalmi) ja Martti Turunen (Polvijärvi). Lisäksi juhlassa muistettiin suurta joukkoa hiippakunnan uutteria yhteisvastuukerääjiä.