Kirkon luottamushenkilöksi?

Kirkon luottamushenkilöksi?

25.10.2017

Teksti: Jouni Ortju

Alkaa olla taas se aika käsillä vuodesta, kun olemme haluttuja! Niin, usein se aika koettaa näin syksyisin, kun mitä moninaisimmat tahot tarvitsevat uusia ihmisiä mukaan päättämään asioista ja toiminnan pyörittämiseen. Ja näin on myös seurakunnassa ja kirkossa – ihmiset niissäkin päättävät. Tähän olisi hyvä saada mukaan uusia henkilöitä, tuoreita kasvoja. Seurakuntavaalit järjestetään joka neljäs vuosi eli ne ovat edessä ensi vuonna.

Miksi minä niistä jo nyt…? Koska esim. vuonna 2014 äänestysprosentti seurakuntavaaleissa oli vaivaiset 15,5 prosenttia. Tämä tarkoittaa sitä, että melko pieni joukko ihmisiä päättää melko suuren joukon asioista. Ja siksi juuri nyt, että voisimme itse kukin tutkailla sisintämme ja pohtia, kiinnostaisiko juuri minua lähteä ehdolle. Ja siksikin, että mietiskelen, mikä saisi meidät ’tavalliset ihmiset’ (suokaa anteeksi tämä omituinen sanonta – eihän tällaista ole oikeasti olemassakaan vaan olemme kaikki erityisiä!) lähtemään ehdolle?

Eräs tekijä, asia, näkökulma, jonka itse huomaan monessa yhteisössä olevan sen voiman, joka aktivoi ihmiset liikkeelle, on tunne! Seurakunnistahan ei tunnetta puutu. Kirkoissa elämme ja koemme ehkä niitä kaikkein voimakkaimpia tunteita: rakkaus (avioliitto, lapsen syntymä), suru (sairaus, läheisen kuolema), ilo (kuorot, vapaaehtoistoiminta), merkitys (kaste, ripille pääsy, rukous, retriitti) ja päälle kaikki muut lukuisat tapahtumat kauneimpine joululauluineen. Lisäksi erilaisiin teemoihin löytyy tapahtumia. Monet näistä asioista ovat herkkiä ja koskettavat meitä ihmisiä. Miksi seurakunnan päätöksenteko ja päätettävät asiat eivät kosketa meitä?

Tunnustan: minulla ei ole viisasten kiveä, jonka avulla saisin ihmiset kiinnostumaan kirkon asioista, mutta jos jokin asia kirkossa tai seurakunnassa koskettaa Sinua, kerro siitä ystävillesi, tutuillesi, työpaikallasi, koulussasi. Ehkä saamme mukaan jonkun seuraavan ja sitä seuraavan, joita Jumala koskettaa.